powered by Bere Stejar

Ce trebuie sa stii despre legislatia dronelor

Timp liber

Peisaje incredibile, imagini spectaculoase si amintiri de neuitat. Pe scurt, asta iti ofera zborul cu drona. Trebuie sa stii, insa, ca nu e atat de simplu sa inregistrezi imagini demne de cele mai populare canale de Youtube. Fiecare drona de peste 500 de grame trebuie inregistrata, conform legii, la Autoritatea Aeronautica Civila Romana.


Inmatricularea dronei

Sa zicem ca deja ti-ai achizitionat drona si stii sigur ca are peste 500 de grame. Inmatricularea ei e obligatorie, daca nu vrei sa te trezesti cu sanctiuni penale in timpul zborului. Pentru a o inregistra in primul rand trebuie sa stii ca vei achita o taxa de 107 euro, la cursul BNR. Odata ce obtii dovada platii, trebuie sa descarci, sa completezi si sa scanezi formularul DN-219 de pe site-ul AACR. Mai ai nevoie de:


-         Factura pentru drona si act de vanzare/cumparare, daca e la mana a doua

-         Fotografie cu drona

-         Copie de buletin


Poti preda dosarul personal sau il poti trimite pe drone@caa.ro

 

Reguli pentru un zbor fara peripetii

Odata obtinut certificatul de la AACR, poti sa mergi linistit sa testezi drona in aer liber, insa numai in afara orasului. Din pacate, legislatia actuala nu permite utilizarea acesteia in zonele intravilane, decat cu aterizare/decolare in extravilan si aprobare speciala. De asemenea, fiecare zbor trebuie anuntat telefonic la Centrul de Operatiuni Aeriene al Ministerului Apararii, iar pentru inregistrare si filmare ai nevoie de aprobare separata de la MApN. Trebuie sa mentii mereu contact vizual cu drona, sa nu o apropii de multimi si sa nu o ridici la mai mult de 50 de metri.

 

Da, stim, multe aprobari, mult de munca, stres. Dar la final, vei obtine imagini de neuitat pentru colectia ta. Asa se inregistreaza amintiri de esenta tare. Ai clipuri si poze demne de documentare facute cu drona? Posteaza-le in comentarii sa ne bucuram si noi de ele si sa le dam mai departe!

Esential sa citesti si

Cum prepari un smoothie cu spanac

Citeste mai mult

Cum sa faci exercitii fizice in timp ce faci curat

Citeste mai mult