powered by Bere Stejar

Cum diferentiezi stilurile de bere - berea nefiltrata (partea II)

Timp liber

In primul articol despre stiluri de bere, cativa dintre voi si-au exprimat dorinta sa aducem in discutie si berea nefiltrata, devenita din ce in ce mai populara si in Romania. Ei bine, inainte de toate, sa intelegem diferentele generale intre berile filtrate si cele nefiltrate si de ce cele filtrate au devenit cele mai populare stiluri de bere din lume.


Pentru cateva decenii dupa al II-lea razboi mondial, marea parte a consumatorilor din Vest, cat si cei din spatiul ex-sovietic, au fost obisnuiti, prin tehnici de vanzari, sa aprecieze numai berea care avea un anumit aspect: aurie, curata, transparenta.


Berea nefiltrata contine sedimente de drojdie si cereale care la berile filtrate sunt inlaturate. Dar odata cu acest proces de filtrare, se pierd anumite beneficii, precum aromele puternice si nutrientii; spre exemplu, vitamina B regasita in sedimentele de drojdie. Daca nu te deranjeaza culoarea mai opaca a acestor tipuri de bere, dar apreciezi aromele mai puternice, atunci e clar ca trebuie sa le incerci.


Iata cateva stiluri de bere nefiltrata populare in lume la ora actuala:


India Pale Ale (IPA)

Acest stil de bere e originar din Anglia, undeva in secolul XVIII. Deoarece trupele britanice aveau nevoie de bere pe frontul de Est, in India, iar climatul mult prea cald din zona nu permitea fermentatia, trebuia gasita o metoda pentru ca berea sa fie transportata timp de 6 luni. La acea vreme, nu existau tehnicile moderne de filtrare si pasteurizare. Astfel, un maestru berar englez a gasit o solutie adaugand mai mult hamei la obisnuitul pale ale englez. Rezultatul a fost o bere care a rezistat mai mult timp, cu arome mult mai puternice.


IPA Imperial

Stil originar din America, e un IPA evoluat, cu gust puternic de malt ce echilibreaza oarecum amareala hameiului. E cunoscut si sub numele de Dublu IPA. Volumul de alcool e ridicat, undeva intre 7-10%. Iar in functie de drojdia folosita, poate avea arome mai mult sau mai putin fructate.


Hefeweizen

Cunoscuta si sub numele de Weissbier, care se traduce simplu, bere alba. O bere, dupa cum ii spune si numele, de origine germana, mai precis din celebra regiune Bavaria. Are arome puternic fructate, date de folosirea graului in compozitie. De obicei, aceste sticle au si sedimente de drojdie ramase la fundul sticlei, care adauga si mai mult la buchetul fructat de arome. O bere clasica de vara in Germania. Se serveste cu o felie de lamaie.


Witbier

Varul berii albe nemtesti, de origine belgiana. O bere usor condimentata, de obicei cu coriandru sau coaja de portocala. O alta bere usoara, acidulata si dulceaga, pentru zile toride de vara. In localurile din Belgia se serveste cu o felie de portocala.


Cam atat despre berea nefiltrata. Tu ce stil ai incercat/preferi? Lasa-ne un comentariu cu parerea ta si ne inspiram pentru articolele viitoare!

Esential sa citesti si

3 trasee montane de esenta tare pentru o escapada rapida

Citeste mai mult

Cum gatesti coaste pe gratar

Citeste mai mult