powered by Bere Stejar

Cum diferentiezi stilurile de bere (partea I)

Timp liber

In lume exista multe stiluri de bere, iar cu noua scena craft din ce in ce mai populara, se aproximeaza ca ar fi peste 3000. Desigur, n-o sa intram in explicatii pentru toate, dar e bine sa stii cateva lucruri de baza, esentiale.


Ce trebuie sa stii in primul rand este ca toate stilurile de bere de pe lumea asta pornesc de la 2 tipuri principale: ale si lager. Aleurile sunt berile fermentate in stil traditional, cu retete de acum mii de ani. Lagerele au aparut ceva mai tarziu, acum in urma cu aproximativ 200 de ani. Pe scurt, ele se diferentiaza in functie de tipul de drojdie folosita in procesul de fermentatie si de temperaturile la care sunt fermentate.


Ca gust, aleurile sunt ceva mai tari, cu arome mai puternice, in timp ce lagerele sunt mai acidulate, mai usoare si se servesc intotdeauna reci.

 

1.   Pilsner

O bere de tip lager blonda, inventata in Cehia in secolul 19 si apoi dezvoltata in Germania, in celebra Bavaria. E probabil cel mai popular stil de bere din zilele noastre. O bere cu un continut redus de alcool, de culoare aurie, care se savureaza rece. Predomina aromele de hamei.


2.   Euro Strong Lager

Un stil de bere mai rar intalnit, care evident, nu e pentru oricine. Acesta e stilul de bere Stejar, berea barbatului de esenta tare. Continutul de alcool este mai mare ca la berile obisnuite, peste 7%, cu un continut ridicat de malt si mai scazut de hamei. Are o culoare de cupru si un gust perceptibil de alcool cu final usor dulce de malt.


3.   Dark lager

Fratele de culoare neagra al pilsului, dark lagerul mai e cunoscut si sub denumirea de “dunkel” in Germania. O bere puternic acidulata in care predomina aromele de malt si orz. Drojdia folosita la fermentatie este de tip lager, la fel ca la pilsner, de unde si numele. Alcoolemia este medie


4.   Brown ale

Asa cum ii spune si numele, e un tip de ale de o culoare inchisa, o “bere neagra”. Predomina aroma de malt si gustul de caramel si au continut de alcool mediu spre ridicat. O bere foarte populara in Marea Britanie.


5.   Porter

Beri negre pe baza de malt cu foarte multa spuma, ce pot avea usoare arome de ciocolata, cafea si caramel. Se diferentiaza de brown ale prin gustul mai predominant de ciocolata.


Iata 5 stiluri care sa te ajute sa te orientezi mai usor in lumea berilor. Tu ce parere ai? Lasa-ne un comentariu cu un stil de bere preferat pe care nu l-am mentionat. Daca iti plac genul asta de articole, posibil sa aducem in discutie si alte stiluri pe viitor!

Esential sa citesti si

Exercitii pentru concentrare

Citeste mai mult

Retete curajoase pentru o pizza de esenta tare

Citeste mai mult