powered by Bere Stejar

Cum gatesti coaste pe gratar

Treburi casnice

Sfaraie, miros demential si lasa fum in urma lor. Cand le gusti, simti o explozie de arome pe care le traiesti doar in raiul experientelor culinare. Vorbim, desigur, de coastele pe gratar, un preparat demential atunci cand e facut cum trebuie. Intra cel mai bine in stomac impreuna cu o bere de esenta tare. 


Cele mai importante elemente in prepararea unor coaste pe gratar veritabile sunt fumul din belsug si temperatura scazuta de preparare, pentru o textura cat mai moale. Daca ai la dispozitie lemn de esenta tare si un afumator, e usor sa ai si fumul care trebuie, dar articolul de fata e pentru situatia in care ai doar lemn mai slab si carbune. 


Pasul 1 – Scalda bine coastele in condimente

Coastele vor avea aroma care trebuie numai atunci cand le asezonezi cu patos. Cumpara un mix de condimente special pentru coaste sau alcatuieste unul, folosind chimion, paprika, usturoi, zahar brun, ceapa, sare, piper si chilli.


Pasul 2 – Improvizeaza un afumator

Ai nevoie de 2 tavi de aluminiu de unica folosinta. Langa gramajoara de carbune aprins, intr-o parte, plaseaz-o pe prima. Acolo se va scurge umezeala lasata de a doua, pe care o pui pe gratar umpluta cu apa. Umezeala rezultata o sa echilibreze temperatura gratarului. Adauga cateva bucati de lemn.


Pasul 3 – Pune-le pe gratar

Acum vine partea in care trebuie sa ai rabdare. La o temperatura scazuta, asa cum ar trebui sa o aiba gratarul, o sa dureze in jur de 3-4 ore pana coastele devin destui de moi. La final, iti garantam ca o sa merite asteptarea!

 

Pasul 4 – Invelirea in aluminiu

Dupa aproximativ o ora, doua, mai adauga ceva lemn si inveleste coastele intr-o folie de aluminiu. Tehnica asta o sa pastreze umezeala la interior si textura moale.


Pasul 5 – Crusta de final

Coastele nu ar fi complete fara un pic de crusta. Scoate-le din aluminiu si verifica cat de bine s-au facut. Daca oasele sunt vizibile si poti sa ridici coasta de pe gratar din mijloc fara sa cada carnea de pe ea, e gata. In cazul in care carnea incepe sa cada de pe os inseamna ca ai gatit-o prea mult. In situatia in care au trecut cu bine testul, mai lasa-le o jumatate de ora sau o ora si unge-le cu un sos barbecue, direct pe gratar. Cel mai bine e sa fie facut in casa.


Pasul 6 – Bucura-te de coaste facute ca la carte

N-ai de ce sa astepti. Coastele pe gratar trebuie mancate cat mai repede, cat inca sfaraie! Asezoneaza-le cu o bere de esenta tare. Pranzul de vara al unui barbat adevarat. Stejarul sus!

Esential sa citesti si

Cum sa te barbieresti cu briciul

Citeste mai mult

3 trasee montane de esenta tare pentru o escapada rapida

Citeste mai mult