powered by Bere Stejar

Cum pornesti masina daca ai ramas fara baterie

Treburi casnice

Ti se poate intampla oricand: rasucesti cheia in contact, auzi probabil niste tacanituri si nimic. Motorul nu porneste. E foarte probabil sa te fi lasat bateria. Nu-i nimic. Ai cel putin 3 metode prin care poti sa repornesti bateria descarcata.


Inainte de asta, stiai ca drumurile scurte afecteaza cel mai mult bateria masinii? Pentru ca astfel bateria nu are suficient timp sa se reincarce.


Iar daca e prea frig afara si bateria de la masina te-a lasat, uite 3 feluri prin care poti sa o repornesti:


1. Accelereaza puternic

Tine ambreiajul apasat si “da automat la cheie”. Apasa pe acceleratie, daca bateria mai are cat de cat curent. Daca nu, fii atent la urmatoarele 2 variante.


2. Foloseste-te de alta baterie

Incarca bateria de la o alta masina, folosind cabluri conectate la bornele celor 2 baterii. Cum faci asta? Cablezi cablul rosu la borna pozitiva a bateriei descarcate, iar celalalt cablu la borna bateriei de la care iei curent.


Cablul de culoare neagra se conecteaza la borna negativa a bateriei care da curent. Celalalt cablu negru se ataseaza de o piesa metalica neizolata din compartimentul motor al masinii descarcate. Apoi porneste motorul masinii care da curent. Dupa cateva minute porneste si motorul cu bateria descarcata. Fii atent ca la decablat trebuie sa scoti cablurile in ordine inversa fata de cum le-ai pus.


3. Punte redresoare

Scoate bateria din masina si incarc-o la o priza normala, folosind o punte redresoare. Daca nu ai, suna un prieten sau cauta cel mai apropiat service. Ca sfat, incearca sa ai mereu in portbagaj o punte redresoare pentru bateria ta. N-ai de unde sti cand vei avea nevoie.


Sper ca ai reusit sa repornesti bateria prin una din cele 3 metode. Daca n-a functionat nimic, inseamna ca bateria trebuie schimbata.

Esential sa citesti si

Fa cartofi prajiti ca un expert

Citeste mai mult

Cum diferentiezi stilurile de bere (partea I)

Citeste mai mult