powered by Bere Stejar

Cum sa-ti pui bicicleta la punct pentru primavara

Timp liber

Primavara este dupa colt: la propriu. Mai sunt cateva zile pana cand incepe oficial anotimpul perfect pentru ture in parc sau la munte, cu bicicleta. Dar esti sigur ca ea este pregatita? Probabil ca ai depozitat-o in balcon sau in boxa si nu c-ar fi ”tras-o curentul”, dar cu siguranta a intepenit.


Daca vrei sa o scoti in lume si sa fie decenta, poate chiar frumoasa, dar mai ales functionala, uite cativa pasi ai unei revizii. Multe dintre aceste sfaturi le poti aplica chiar si acasa. In cazul in care simti nevoia ajutorului unui profesionist, poti duce bicicleta la un atelier specializat.


1.      Curatarea

Inainte sa te apuci de treaba, ia o carpa umeda si curata cadrul bicicletei. Apoi, cu o periuta de dinti veche curata zonele in care s-a adunat praful: tija, furca, ghidonul, discurile de viteze, pedalele, franele si saua. Evalueaza situatia si vezi ce ai putea face in continuare.


2.      Verificarea

Incepe cu anvelopele: verifica starea lor si daca este nevoie sa le umfli. Daca raspunsul este da, umfla-le si testesteaza-le – nu iti recomandam sa te plimbi cu bicicleta prin casa, ci sa le apesi in diferite puncte, pentru a vedea daca pierd presiune. Apoi, verifica ghidonul: este indejuns de strans sau joaca si trebuie sa-l mai strangi? Tot acum este momentul sa verifici si furca.


Franele sunt destul de importante: placutele de frana se uzeaza in timp si e posibil sa aiba nevoie de o schimbare. Urmeaza lantul, pinioanele si foile - poti incepe prin a le unge cu un lubrifiant special (vei gasi in magazine spray-uri, creme sau uleiuri). Daca in acest moment, bicicleta ta arata bine, o poti testa in fata casei/blocului cu o tura scurta.


3.      Inlocuirea

Nu a intregii biciclete, ci a partilor componente care simti ca nu mai fac fata unui drum complet. Spre exemplu, daca observi ca anvelopele sunt uzate, poate e cazul sa le schimbi. De asemenea, din cauza conditiilor de depozitare aspre, poate cablurile s-au rupt sau cauciucul de pe ele au crapat. In acest caz, e mai bine sa le schimbi, pentru a nu avea probleme atunci cand iesi la plimbare.


In functie de cat de des utilizezi bicicleta si pentru ce – plimbari scurte sau drumuri intense, lungi – revizia de primavara trebuie luata la fel de in serios ca revizia unei masini. Pentru ca este un mijloc de transport care are scopul de a te transporta in siguranta, fii tu cel care grija de ea primul. 

Esential sa citesti si

Planificarea unei saptamani pline

Citeste mai mult

Cum asortezi cravata la costum

Citeste mai mult