powered by Bere Stejar

Cum se toarna berea in pahar

Timp liber

Deschidem seria articolelor esentiale de stiut cu un subiect care, la prima vedere, poatea parea elementar: turnatul berii in pahar. Sa vedem cum decurg lucrurile!


Atunci cand nu este turnata cum trebuie, berea poate face spuma in exces, creand un strat gros si neapetisant deasupra paharului. Pe de alta parte, o bere turnata fara spuma isi pierde nu numai din caracteristici, ci si din caracter. Asadar, o tehnica de turnat corecta este obligatorie pentru orice impatimit al berii.


Inainte sa incepi, ai nevoie de un pahar si de o bere, preferabil de esenta tare. Iata cum se procedeaza.


1.    Foloseste un pahar de bere curat

Este indicata folosirea unui pahar de tip “pint”, neparat curatat bine. Nu trebuie sa apara urme de degete, praf, sau alte reziduuri.


Desi exista pahare speciale pentru toate stilurile de bere, un pahar standard, de 475 ml, isi va face treaba foarte bine.


2.    Incina paharul la 45 de grade

Dupa inclinare, baza paharului trebuie sa ramana in contact cu o suprafata plata. Sa-i spunem masa. In acest fel paharul ramane nivelat si usor de nimerit.


3.    Pozitioneaza berea la cativa centimetri deasupra mijlocului paharului.

Pentru a mentine nivelul ideal de aerare si formare a spumei, vei tinti berea catre mijlocul paharului. Nu atinge sticla de pahar pentru ca nu da bine. Mai ales daca torni pentru altcineva.


4.    Incepe sa torni berea, repede dar lin. 

Berea trebuie sa curga neted si sa ramana mereu in contact cu marginea paharului. Tinteste catre centrul peretelui paharului si tine volumul curgerii cat se poate de constant.


5.    Niveleaza paharul cand este pe trei-sferturi plin.

Toarna berea timp de 4-5 secunde, dupa care incepe nivelarea paharului. In timp ce indrepti paharul, poti controla cantitatea de spuma care se formeaza turnand pe margine pentru mai multa spuma si direct in pahar pentru mai putina.


6.    Asteapta ca spuma sa se aseze

 In timp ce astepti cateva secunde ca berea sa se “aseze”, inspira aromele paharului proaspat turnat. Acesta este cel mai oportun moment pentru a simti aromele specifice ale berii, fie ca vorbim de o tenta citrica sau un iz subtil de caramel.


Evident, ultimul pas este savurarea. Insa, subiectul, la fel ca berea, ramane proaspat. In urmatoarele articole dedicate acestui subiect vom vorbi despre cum se toarna corect o bere la draft si despre cum se toarna berile nefiltrate si alte beri speciale. 

Esential sa citesti si

Cum asortezi cravata la costum

Citeste mai mult

5 remedii pentru moleseala de la birou

Citeste mai mult