powered by Bere Stejar

Cum sortezi deseurile reciclabile acasa

Treburi casnice

Potrivit statisticilor, Romania e in coada Uniunii Europene cand vine vorba de reciclare, cu numai 3% din deseuri reciclate. In tarile din Vest, rata reciclarii deseurilor depaseste chiar si 90%. Iar pentru ca obiceiurile de esenta tare incep de acasa, ne-am gandit sa includem subiectul sortarii deseurilor pe lista lucrurilor esentiale de stiut.


In primul rand, probabil ai vazut containerele colorate destinate reciclarii la birou sau pe strada. Ele sunt impartite pe culori recunoscute international, pentru a face mai simplu intregul proces de sortare: galben, verde, albastru si negru.


Deseurile se recicleaza inlaturand in primul rand resturile menajere in containerul negru, adica orice fel de resturi de mancare, mucuri de tigara sau continutul sacului aspiratorului. Iata cum sortezi cele mai comune deseuri reciclabile:


1.   Plastic si Metal – container galben


-      Orice fel de PET-uri

-      Doze de aluminiu

-      Conserve

-      Ambalaje

-      Pungi

-      Caserole de plastic sau polistiren

-      Farfurii si tacamuri de plastic


2.   Sticla – container verde


-      Sticle de orice culoare

-      Borcane

-      Pahare


3.   Hartie si Carton – container albastru


-      Ambalaje de hartie

-      Cartoane de lapte sau suc

-      Pungi de hartie

-      Servetele

-      Ziare, carti, hartii folosite


Foarte important! Exista anumite tipuri de deseuri care desi contin parte din materialele mentionate, trebuie puse separat. Spre exemplu: baterii, becuri, aparatura, textile, deseuri toxice.


Asadar, ai adunat si ai sortat la finalul saptamanii sau lunii toate deseurile reciclabile. Ce faci cu ele? Le poti duce la containerele speciale de pe strada, la punctele de reciclare din orasul tau sau poti chiar apela la serviciile unor companii care vor veni si iti vor ridica deseurile de acasa, oferindu-ti vouchere sau bani cash pentru ele. Asadar, salvezi natura si obtii si beneficii materiale, totul pentru un obicei zilnic care-ti va intra in reflex odata cu exercitiul. Ce zici?

Esential sa citesti si

De la o minte amortita la o minte pregatita: trucuri de inviorare la birou

Citeste mai mult

Cum gatesti coaste pe gratar

Citeste mai mult