powered by Bere Stejar

Istoria berii – lucruri esential de stiut

Timp liber

Te-ai gandit vreodata la un pahar de bere cine este inventatorul ei? Cu siguranta si tie ti se pare ca bautul de bere e mai vechi decat inceputul lumii civilizate.


Ei bine, cam asa e. Berea a facut parte din viata omului chiar inainte de a fi inventata scrierea. Cu aproximativ 10.000 de ani in urma, oamenii au inceput sa renunte la viata de vanatori-culegatori nomazi pentru a se aseza si a cultiva pamantul, Cerealele, un ingredient vital pentru fabricarea berii, au inceput sa fie cultivate de aceste noi societati agrare. Totul a inceput cu umezirea accidentala a painii sau cerealelor, care au fermentat apoi datorita drojdiei din aer.


Sumerienii

Cea mai veche atestare istorica a fabricarii berii, veche de 6.000 de ani, a fost descoperita printre scrierile sumeriene.

In sudul Mesopotamiei (Irak-ul de azi), se considera ca berea are un rol civilizator pentru om, din moment ce fabricarea ei inseamna aprovizionare cu cereale constanta, in cantitati mari. In acele vremuri, berea nu era filtrata prin tehnici moderne si continea reziduuri amare, pe care sumerienii le filtrau folosind paie. Berea era foarte importanta. De multe ori, era folosita ca moneda de schimb.

Cea mai veche „berarie” a fost identificata in Tell Hadidi (Siria) si dateaza din secolul XV i. Hr.


Grecii si romanii

Si civilizatia antica greco-romana cunostea foarte bine berea, insusi numele bauturii provenind din latinescul “bibere” – a bea.

Insa grecii si romanii nu o apreciau in mod deosebit, spunand ca e bautura celor saraci sau a barbarilor. Asta pentru ca vinul era considerat ambrozie daruita de Bacchus, zeul vinului si al vitei-de-vie.

Insa medicii romani apreciau calitatea berii si au inclus-o ca element principal in numeroase retete si tratate de medicina ale vremii. In Evul Mediu, berea, datorita alcoolului si procesului tehnologic prin care trecea, era o bautura mult mai sigura decat apa, infestata adeseori cu bacterii periculoase din cauza conditiilor sanitare precare.

Asa se face ca secole intregi, berea a facut parte din regimul alimentar zilnic al oamenilor de toate varstele si din toate categoriile sociale, alaturi de paine.

 

Calugarii

Biserica Catolica s-a implicat in productia de bere, iar manastirile au avut un impact deosebit de important in cizelarea metodelor folosite in berarit.

Perioadele de post erau epuizante pentru calugari. Cum canoanele bisericesti nu interziceau bauturile, iar berea avea un numar mare de calorii, calugarii din nordul Europei au vazut berea ca pe un aliment care le putea oferi energia de care aveau nevoie.

In timp, calugarii au inceput sa-si breveteze retetele. Fiecare manastire era nevoita sa produca o reteta originala de bere, cu aroma unica. Treptat, hameiul a inceput sa inlocuiasca ierburile amare folosite pentru arome.


Legea Puritatii Berii

Ani mai tarziu, berarii germani au stabilit un set de standarde pentru berea germana si au lansat productia in masa. In 1516, berarii germani au inventat Legea Puritatii Berii, prima lege de acest fel din istorie.

Ea prevedea ca toate berile germane sa contina doar ingredientele de baza: apa, hamei, malt din orz si grau, drojdie.

Anii 1800 au adus imbunatatiri in arta beraritului. Atunci s-a descoperit drojdia in procesul de fermentatie si s-a inventat pasteurizarea de catre Louis Pasteur. Pana atunci, drojdia de bere era considerata un efect al fermentatiei, nu o cauza a ei. Dupa descoperirea pasteurizarii, berea a intrat in epoca industriala.


In zilele noastre se folosesc o multime de tehnici pentru producerea berii, rezultand beri mai tari, mai slabe, mai mult sau mai putin aromate. Filtrate, nefiltrate, pasteurizate sau nu. Avem de unde alege! Berea e o bautura cu o istorie indelungata, si incurajam consumul ei in mod responsabil. Asadar, ridicam o halba de esenta tare in cinstea ta!

Esential sa citesti si

Esential de stiut despre pescuit

Citeste mai mult

2 metode prin care sa-ti impachetezi hainele mai eficient

Citeste mai mult