powered by Bere Stejar

Persoane pe care trebuie sa le ai in agenda telefonica

De barbati

Sfatul din batrani spune: „Un barbat adevarat trebuie sa aiba mereu la el un stilou”. Dar nu mai suntem in era agendelor si clar nu se intampla sa primesti o oferta si un contract pe care sa-l semnezi pe loc. Asadar, stiloul ajunge sa fie inlocuit cu telefonul mobil: pentru a nota ceva sau pentru a cauta informatii despre legalitatea contractului pe care urmeaza sa-l semnezi.

  

De aceea, sfatul modern ar spune: „Un barbat adevarat trebuie sa aiba cativa oameni importanti in agenda lui telefonica”. Pentru ca, daca nu iti poti iti poti imagina situatia contractului sau actului semnat pe loc, iti poti imagina, in schimb, situatii in care vei avea nevoie de acesti oameni.


Avocat

In filme, fraza „Te va suna avocatul meu!” este foarte intimidanta. In realitate, un avocat te poate sfatui in probleme legale minore, direct la telefon. Spre exemplu, seful tau te da afara si iti spune ca nu trebuie sa stai in preaviz si nici nu-ti da salarii compensatorii. Il poti ameninta cu un avocat sau, mai bine, iti poti suna avocatul sa te lamureasca in legatura cu drepturile tale: daca sa-l duci pe sef in instanta sau puteti sa va „reglati conturile” prin intermediul medierii. 

 

Contabil

Daca ai PFA sau o firma, stii foarte bine ce inseamna sa uiti care este termenul lunar de predare a extraselor de cont. De asta, un contabil la un apel distanta este foarte folositor. Nu strica sa cunosti unul chiar daca nu detii o firma: iti poate da cateva sfaturi financiare, poate legate chiar de taxele obligatorii pe care trebuie sa le platesti.


Frizer/Barbier

Probabil ca ii zici „baiatul care ma tunde” sau fata/doamna, nu discriminam. Dar este persoana care stie exact cum vrei sa fii tuns sau cum vrei sa ai barba aranjata. Ti s-a intamplat, desigur, sa treci printr-o preselectie. Si dupa cateva tunsori nereusite (celebrele „cu ciobul”) sau cateva mustati ratate, ai ajuns la UNICUL: cel in mana caruia iti lasi suvitele cu incredere. Daca e asa, iti recomandam sa-l pastrezi cu sfintenie in agenda telefonului.


Mecanic auto

Stii ziua aia cand cobori la masina, urci in ea pregatit sa pleci la munca si porneste. Poate mergi o vreme, te gandesti la ale tale si apoi, motorul scoate un sunet dubios. Tragi pe dreapta, cobori si incepi sa verifici masina pe toate partile. Aproape ca te bagi si sub ea, sa o intrebi ce vrea de la tine. Ei bine, momentul acesta e decisiv: daca ai in agenda un mecanic auto, poate e baiat de treaba si vine sa te ajute. Daca nu, stii unde sa o duci tractata. 


Mester

Ii poti spune asa sau „omul bun la toate”: aici intra instalatori, tehnicieni, zugravi si alte domenii are „rezolvarii” casei.

Spre exemplu, imagineaza-ti o situatie: este o dimineata de luni si deja ai intarziat la munca, dar speri ca si ceilalti colegi (poate chiar seful) sunt in aceeasi situatie. In sfarsit, esti gata sa iesi pe usa, cand auzi un mare bum. Pentru moment, ramai nemiscat, gandindu-te ca urmeaza sa se darame ceva. Dar nu. Se aude o mare cascada de apa. Este teava de apa din bucatarie care a cedat si iti face o draguta fantana arteziana, pana la tavan. Ala este momentul in care un mester este bun in agenda omului.


Administrator

Esti la bere cu prietenii si discutati si voi, ca baietii: chirii, imobiliare, care si unde s-a mai mutat, cand te trece un gand. Ai platit intretinerea pe luna asta? De fapt, pe ultimele trei luni? Daca esti destept, vei avea numarul de telefon al administratorului blocului si mai ramane sa-i dai doar un apel si sa-l intrebi. De asemenea, daca este sa revii la povestea cu „fantana arteziana”, tot administratorul va fi cel care va opri instalatia de apa de pe toata scara, ca tu sa-ti poti repara tevile.

 

Daca sfatul batranilor cu stiloul a luat o forma moderna, vorba din batrani „Nu stii, pana nu patesti” inca se mai aplica. Pe masura ce vei intalni diverse situatii dificile, vei invata si la ce oameni poti apela. In acest caz, nu uita sa le ceri si numarul de telefon, sa-i suni in caz de nevoie. 

Esential sa citesti si

Cum se efectueaza un penalty sau o transformare la rugby

Citeste mai mult

3 locuri in care sa te dai cu parapanta in Romania

Citeste mai mult