powered by Bere Stejar

Retete curajoase pentru o pizza de esenta tare

Treburi casnice

Totul porneste de la intrebarea: ce merge cu ce? Pizza cu ber sau bere cu pizza? Dar pana sa hotaram ce a fost inainte, oul sau gaina, mai degraba aflam cum se face o pizza buna. Si nu, nu vom povesti despre retetele clasice si plictisitoare, ci despre metode de esenta tare prin care poti realiza o pizza care sa mearga super bine cu o bere rece.


In primul rand, baza este cea mai importanta: secretul se ascunde in aluat. In functie de cum e acesta, subtire si crocant sau pufos si inalt, stii si ce topping sa pui. Asadar, hai sa vorbim despre aluat, mai degraba.


1.      Daca vrei sa-ti faci propriul aluat:


Ingrediente:

·        3 cani de faina (350g)

·        1 pliculet de drojdie uscata (7g)

·        240 ml apa calduta

·        1 lingurita de sare

·        2 lingurite de zahar

·        2 linguri ulei de masline


Pare matematica, dar daca faci combinatiile corecta, va iesi cel mai bun aluat pe care l-ai facut vreodata. Partea cea mai misto din aceasta reteta este sa observi cum ai facut lectiile gresite de chimie la scoala: ar fi fost mai bine sa inveti sa faci pizza in laborator si sa vezi cum reactioneaza drojdia cu zaharul si apa.


Sa pornim: pune intr-un bol mare drojdia, zaharul si putina apa calduta. Ia o lingura de lemn si freaca amestecul pana cand devine omogen. Adauga restul de apa, sarea, uleiul si faina, in ploaie. La inceput, poti amesteca in continut cu lingura, apoi incepe sa framanti cu mana. Nu te speria daca aluatul este lipicios. Framanta-l bine in castron si mai adauga putina faina, pana simti ca se intareste. 


*Daca vrei o pizza cu blat pufos, acopera castronul cu un prosop si lasa aluatul la crescut pentru 1 ora, chiar doua. Iti vei da seama cand aluatul a crescut cum trebuie.


La finalul acestui proces, aluatul trebuie sa ferm, dar putin lipicios. Daca l-ai lasat la crescut, taie-l in doua si foloseste bucatile pe rand. Pune-ti pe masa o foaie de copt si muta aluatul pe ea. Ia un facalet (sau o sticla de bere goala) si intinde aluatul pe toata foaia de copt. Dupa aceea, ia tava de cuptor, stropeste-o cu putin ulei de masline si plaseaza foaia de aluat in ea.


Adauga sos de rosii, mozzarella taiata felii si sunca/salam sau ce mezeluri iti plac tie. Poti plusa cu legume precum dovlecei sau vinete si ierburi aromatice. Bag-o la cuptorul incins pentru 10-15 minute (pentru blat subtire) sau 25-30 (pentru blat gros), in functie de cuptor.


2.      Daca vrei sa-l cumperi ”prefabricat”:


Aceasta este o varianta simpla sa faci o pizza rapida: gasesti in magazine aluatul gata framantat si numai bun de pus in tava, cu un topping excelent peste el. Il iei, il aduci acasa, ii canti (sau poate nu), il derulezi pe o foaie de copt si adaugi ingredientele care-ti plac tie.


Cum am sugerat si mai sus, daca vei pune prima oara un sos de rosii bun sau o conserva de rosii taiate cuburi, vei realiza un strat suculent, care sa-ti complementeze blatul crocant de pizza. Apoi poti adauga mozarella taiata felii si mezelurile care-ti plac. Stropeste-o cu putin ulei de masline si adauga sare, piper si ierburi aromatice (busuioc, oregano si rozmarin). Bag-o la cuptorul incins pentru 10-15 minute, cat te bucuri de o bere rece.


3.      Daca vrei sa-l iei ”precopt”:


Nu o spunem noi, o spune internetul: aceasta este pizza lenesului. Bine, pizza celui mai lenes om este cea congelata. Asadar, asta este o pizza care se face cat ai zice prosciutto. Iei blatul prefabricat si precopt: iti vei dai seama imediat care este in magazin, pentru ca arata ca o nava spatiala.


Tie iti ramane doar partea distractiva: sa decorezi blatul cu ce vrei tu. Daca in cazul celor doua variante de mai sus iti sugeram sa pui sosul de rosii primul, pentru aceasta reteta iti sugeram sa pui intai mozzarella (va crea un strat lipicios), apoi sosul de rosii (unul putin mai solid) si apoi mezelurile, poate chiar prosciutto mentionat anterior. Adauga condimente si bag-o la cuptorul incins pentru 10 minute si serveste-o cu o bere de esenta tare.

Esential sa citesti si

Cum sa plantezi un copac

Citeste mai mult

Cum gatesti coaste pe gratar

Citeste mai mult