powered by Bere Stejar

Sfaturi pentru fotografii impresionante toamna

Timp liber

Daca ar exista o competitie intre anotimpuri, toamna ar fi cu siguranta cea mai fotogenica: roua si ceata diminetii, culorile vii de la rasarit si apus si paturile multicolore imbunatatesc cu siguranta orice peisaj ai captura in obiectivul tau. Iata cativa factori de luat in considerare pentru a realiza imagini remarcabile chiar si pentru portofoliul unui incepator:


Locatia


Locatiile cu cat mai multa natura si vegetatie sunt cele mai bune pentru peisajele de toamna. Ca idee, daca esti din Bucuresti, padurea Baneasa sau gradina Botanica sunt 2 alegeri aleatorii care ofera o varietate destul de mare de arbori, dar in principal merge orice parc sau gradina urbana.


Timpul zilei


Cele mai spectaculoase poze de toamna se realizeaza cu siguranta la rasaritul sau apusul soarelui. Partea buna e ca in septembrie soarele rasare mai tarziu, in jur de ora 7 dimineata, deci nu trebuie sa te trezesti chiar in mijlocul noptii pentru a vana ceasul ideal.


Profunzimea campului vizual


Pentru peisaje cat mai remarcabile, este important sa maresti cat mai mult focalizarea, pentru a o mentine cat mai clara. Mentine apertura cat mai mica, la f/18 sau f/22. E indicat sa nu focalizezi in cel mai departat punct posibil, infinit, deoarece profunzimea se mentine atat in spatele cat si in fata punctului de focalizare. Focusand pe infinit poti astfel sa irosesti o parte din aceasta profunzime.


Apa in miscare


Una din cele mai spectaculoase ipostaze in care o poti surprinde pe coana toamna este miscarea apei. Pentru acest tip de poza, e important sa-ti asezi camera pe un trepied, sau orice bustean sau stanca pe care sa stea nemiscata. Seteaza un timp de expunere (shutter speed) cat mai lung, de jumatate de secunda sau mai mult, pentru a obtine un efect de blurare a apei, pastrand restul imaginii nemiscata, ca intr-un tablou.


In final, retine ca nu exista totusi reguli atat de stricte. La inceput, experimenteaza cat mai mult cu diverse setari si vezi ce-ti iese. Spor la fotografiat!

Esential sa citesti si

Exercitii pentru concentrare

Citeste mai mult

Cum sa fluieri cu degetele

Citeste mai mult